Ståle Solbakken om kampledelse

Ståle Solbakken om kampledelse

Siden 1989 har tusenvis av fotballtrenere deltatt på Cupfinaleseminaret for impulser, faglig påfyll og etterutdanning. Dette gjør seminaret til Nordens ledende møteplass for fotballtrenere på alle nivåer.

Cupfinaleseminaret arrangeres av Norsk Fotballtrenerforening, sammen med Norges Fotballforbund og Norsk Tipping og i helgen ble det 33. cupfinaleseminaret gjennomført på Ullevaal Stadion og Norges idrettshøgskole.

Solbakken om kampledelse

Claudio Ranieri, Marcelo Bielsa og Ståle Solbakken var blant trenerprofilene som bidro på årets seminar. Den norske landslagssjefen snakket om kampledelse i samtale med Tom Freddy Aune etter at spillerutvikler i Hålogaland Fotballkrets og tidligere landslagstrener Børje Sørensen hadde gjennomført et kampmøte med deltakerne. 

– En god kampleder er en som ser helheten og som tidlig kan gjøre forandringer om det trengs og som ikke er redd for å gjøre det. Du skal se noe som ingen andre ser, du skal vite noe som ingen andre vet og du skal ta beslutninger som ingen andre våger eller vil ta fordi det hjelper laget ditt, sa Solbakken. 

– En god kampleder er konkret underveis og kan gi kapteinen, Martin Ødegaard i mitt tilfelle, enkle beskjeder som han kan videreformidle om det koker og er høyt lydnivå. Vi skal ha et kroppsspråk som ikke er demotiverende for de som er på banen, det sliter jeg og sikkert mange andre med. Det kan være vanskelig i mange situasjoner der vi emosjonelt lever med i kampen.

– Utover i kampen handler det også om å lese hvem som begynner å bli sliten sammen med fysisk trener eller assistenttrener og om det er noe de ser som ikke du ser. Du skal stole på og diskutere med assistentene dine, men noen ganger er det også viktig for en hovedtrener å skjære gjennom å gjøre det du mener er riktig uten for mye diskusjoner.

– Hva er det siste du sier til spillerne dine før dere går ut på banen, spurte Tom Freddy Aune. 

– Det kan være vi at repeterer noen få taktiske ting, men det gjelder å kjenne på stemninga i gruppa. Noen ganger må vi ta det ned, andre ganger skal det vippes litt opp. Det er veldig forskjellig fra kamp til kamp og det er ikke noe fasitsvar på det. 

– Noen ganger er det heller ikke jeg som sier det siste før vi går på banen, det kan være kapteinen, en av assistenttrenerne eller en spiller som har noe på hjertet.

De ti første minuttene av en kamp styrer mye av det som skjer i førsteomgangen. 

– Jeg ser på om vi ser ok ut og om motstanderen har gjort noe annet enn det vi har forberedt oss på slik at vi må gi ut noen ekstra meldinger. Noen ganger har vi gitt et par spillere noen scenarioer. Jeg gir ofte Martin Ødegaard og Stefan Strandberg to alternativer som de skal sjekke ut, sa Solbakken.

– For eksempel når vi skal spille oss ut bakfra og vi trodde de kom med en, men så kommer de med to, da må vi justere litt om vi skal få ballen inn i midtbaneleddet eller fremover. Det har vi lagt en plan for på forhånd og vi må stole på spillerne når vi har lagt en plan.

– Korte og konsise meldinger

– Når begynner du å tenke på pausepraten, spurte Aune. 

– Det tenker jeg ikke på før dommeren blåser. Jeg har tenkt noen tanker om hvordan det skal se ut i andreomgang, men jeg har ikke bestemt meg for hva jeg skal si. Mens spillerne får litt drikke og noen bananer mens de snakker litt sammen, ser jeg og assistentene på noen bilder og de kommer med innspill. Etter det samles vi til en liten pep talk, noen ganger får spillerne se noen bilder og vi prøver å ha korte og konsise meldinger før vi sender dem ut igjen. Vi har to, tre fokuspunkter som vi må forbedre eller forsterke i tillegg til at vi sier litt om hva vi kan forvente fra motstanderen etter det som skjedde før pause. 

– Noen ganger må det være litt mer temperatur, for eksempel i kampen mot Finland sist der det så ut som vi spilte i slow motion før pause. Da kan vi gå på laget eller enkeltspillere, men da kreves det at kulturen i gruppa er bygget for det og at spillerne takler det og forstår alvoret. Det beste er om kulturen er bygget slik at spillerne coacher hverandre, noen ganger biter det bedre når medspillere sier det enn at treneren sier det hver gang. 

Rett etter kamp har Solbakken en kjapp evaluering med spillerne. 

– Noen spillere kan være følelsesmessig langt nede eller høyt oppe, de kan være i ubalanse eller i balanse og det er viktig at de får en nøktern beskrivelse av hva som faktisk har skjedd. 

Årets tredje seminar

Tidligere i år ble nyvinningen Cupfinaleseminaret Vår arrangert i forbindelse med NM-finalen for menn og i november ble Cupfinaleseminaret Kvinner arrangert i forkant av NM-finalen for kvinner. 

Visjonen er at Cupfinaleseminaret skal være stedet hvor fotballtrenere i bredde og topp dyrker sosialt samvær, faglig påfyll, inspirasjon og nettverksbygging, samtidig som trenerstanden feires.

Annonse

ANNONSEPLASS

dagligleder@eigerfk.no

eiger logo

E-post: dagligleder@eigerfk.no    Telefon: 404 97 160    Kontakt oss

Besøksadresse: Uførfjellveien 50, EIGERSUND
Postadresse: Postboks 36, 4379 EGERSUND