Det kunne gått så galt, så galt!

Det kunne gått så galt, så galt!

I dag er det 30 år siden tragedien på Hillsborough. Det er nok ikke alle som vet at også Eigers a-lag var nær ved å havne i dramaet og at kun flaks og det som i ettertid viste seg å være en god avgjørelse, forhindret dette.

A-troppen dro på treningsleir til Sunderland i England våren 1989. Der ble det spilt to kamper. Den ene mot Shotton der resultatet ble 4-1 til Eiger etter mål av Tommy Årsland (2), Roald Roaldsen Skadberg og Asle Sunde.  Den andre ble spilt ved Roker Park,  Sunderland sin gamle stadion fra 1897 til 1997, mot rekrutteringslaget. Der ble det 0-2 tap.

1989 a lag web2

Bak f.v Reidar Sirevåg (hjelpetrener), Steven Vass (spillende trener), Asle Sunde, Terje Liland, Hans Kristian Mong, Henry Bjørnestad, Egil Eriksen, Dagfinn Øglend (oppmann)
Foran f.v Tommy Årsland, Jostein Edvardsen, Roald Roaldsen Skadberg, Kjell Garpestad jr, Svein Jonny Zakariassen, Rune Hjelm, Svein Harald Vigrestad, Arne Aase, Glenn Olsen og Roar Gudmundson.
Ikke til stede da bildet ble tatt: Gunnar Eriksen, Jan Magne Tengesdal, Arild Nærem, Bjørn Olav Jondal, Rune Zakariassen

 

Er man i England på treningsleir, så benytter man jo sjansen til å se engelsk fotball om muligheten byr seg. Og det var nettopp det Eiger-delegasjonen gjorde denne vårdagen i 89.

Den 15. april 1989 er Eigerbussen på vei sørover fra Sunderland med Eiger sine spillere og lagledere. De skal på fotballkamp, men har ikke bestemt seg for om de skal svinge i retning Manchester for å se Manchester United spille mot Derby eller om de skal til Sheffield for å se FA-cup semifinalen mellom Liverpool og Nottingham Forest. De vet at hvis de velger den førstnevnte kampen får de billetter, men velger de den siste, er dette kun mulig å få tak i på ”svartebørsen”. Når de kommer til veikrysset, må de ta et valg. Laglederne lar spillerne bestemme der og da med håndsopprekning. Avstemningen viser da likt, men en spiller har ikke bestemt seg. Hans Kristian Mong er i tvil, men velger til slutt Manchester. Kort tid etter ankomst der, begynner foruroligende rykter å svirre blant publikummerne. Noe har gått riktig galt i Sheffield på Hillsborough Stadium. Politiet har sluppet inn for mange folk som presser på de som allerede er inne på en overfylt tribune. Folk blir klemt i hjel mot gjerdet, og 96 mennesker omkommer.
I den trengselen kunne folkene fra Eiger befunnet seg…

Hans Kristian Mong.web

Hans Kristian Mong sørget for å bikke flertallet over på rett side

I Norge ble denne kampen vist på TV. Alle kunne se det grusomme som skjedde, og siden ingen hadde mobiltelefon på denne tiden, visste ikke de pårørende i Egersund hvor eigerfolkene hadde tatt veien. Tilbake på hotellet der Eiger bodde var det fullt kaos. Folk hadde ringt dit for å få vite om deres kjære var på Hillsborough, men hotellpersonalet kunne ikke svare på det.
Oppmann Dagfinn Øglend fikk etter hvert kontakt med Rolf Magne Skogen som drev lokalradioen Radio Aktiv, og på den måten kunne Øglend på direkten fra Sunderland nå folk hjemme og fortelle at alle fra Eiger var i god behold….

Hillsborough anniversary.web

Hvert år markeres tragedien og i 2019 er det altså 30 siden dette skjedde.

Fra Wikipedia har vi sakset følgende om tragedien som utspant seg;

Denne dagen skulle de engelske fotballklubbene Liverpool og Nottingham Forest møtes i FA-cupens semifinale. Kampen skulle spilles på nøytral bane, nemlig Hillsborough Stadium i Sheffield. For å unngå tribunebråk, ble lagenes supportere adskilt og for å unngå storming av banen hadde de fleste engelske fotballarenaer på denne tiden gjerder rundt banen og for å adskille seksjoner på tribunene.
Det var på forhånd stor misnøye blant Liverpool-tilhengerne, da de hadde fått for få og dyre billetter til kampen. Dette kunne vært løst om Liverpool-tilhengerne og Nottingham Forest-tilhengerne hadde byttet plass, men politiet satte seg i mot dette, da dette gjorde det mer krevende å holde gruppene adskilt, slik de ankom området.
Dette førte til at det kom en rekke Liverpool-tilhengere til stadion uten billett og satset på å komme inn gjennom telleapparatene hvor det ikke var forhåndssalg, til tross for at det ble advart mot dette på forhånd. Denne tribuneseksjonen, mot gaten Lepping Lane, hadde imidlertid bare to telleapparater, og det ble kaos utenfor. De som kom inn, ble plassert i inngjerdede bokser, noe som skulle bli fatalt. Inngjerding av tribuneseksjoner var noe en hadde begynt med på 1970-tallet, for å unngå uro på tvers av seksjonene og storming av banen.
En forsinkelse på grunn av veiarbeid på motorveien M62 gjennom Penninene førte til at en del ble forsinket. Men en halv time før kampstart var det blitt store ansamlinger på de små områdene utenfor inngangene ved Lepping Lane og folk begynte å presse på for å komme inn. De tilskuere med billett som havnet ved gal inngang, slapp ikke inn, men kunne heller ikke komme seg videre til riktig inngang på grunn av presset av folkeansamlingen. Rundt 10 minutter før kampstart var tribuneseksjonene fulle, men stor kø utenfor inngangene, og mange Liverpool-tilhengere hadde fortsatt ikke kommet seg inn på stadion. Politiet fryktet det kunne bli bråk da kampen ble startet og ba om at avspark skulle bli utsatt til en fikk kontroll over situasjonen. Da dette ble avslått, bestemte politiet å åpne en utgangsport (gate C), slik at folk kunne komme seg raskere inn. Det ble da et enormt trykk da denne folkemassen presset seg inn på den allerede overfylte tribunen. Det er i ettertid beregnet at det var rundt 3 000 mennesker inne på et område som ikke hadde kapasitet til mer enn 1 600. Dette førte til at de tilskuerne som sto nærmest gjerdene ble klemt mot gjerdene. En del Liverpool-tilhengere klatret da over gjerdene til de mindre fylte tribuneseksjonene ved siden av.
Politiet merket ikke dette før klokken 15.06 da et gjerde ga etter i en av seksjonene og mange mennesker falt oppå hverandre. Flere klatret over gjerder for å komme seg unna, mens andre ble løftet opp på seksjonene overfor av andre tilskuere, og kom seg slik i sikkerhet.En politimann løp da ut på banen og beordret dommeren til å stoppe kampen. En del mennesker over gjerdet og stormet ut på banen og kom seg slik unna.
Mange døde av asfyksi, og ble kvalt av oksygenmangel mens de fortsatt sto i trengselen. Politiet og hjelpearbeidene ble fullstendig overrumplet av katastrofens omfang. Fansen hjalp hverandre, noen prøvde hjerte-lungeredning mens andre lagde provisoriske bårer av reklameskiltene.

Hva så med kampen? Den ble selvsagt avbrutt og først spilt tre uker senere. Liverpool vant 3-1 i semifinalen som denne gang fant sted på Old Trafford og ble dermed klar for finale. Senere i samme måned vant Liverpool også finalen med 3-2 over Everton etter to mål av Ian Rush og et av John Aldridge.

Og kampen som Eiger valgte endte med Derby seier:

United Derby 1989

Annonse

ANNONSEPLASS

dagligleder@eigerfk.no

eiger logo

E-post: dagligleder@eigerfk.no    Telefon: 402 42 267    Kontakt oss

Besøksadresse: Uførfjellveien 50, EIGERSUND
Postadresse: Postboks 36, 4379 EGERSUND