Hei Eigervenner

Hei Eigervenner

Stein Johnny desember 2012Her kommer tredje reisebrev fra Stein Johnny Myklebusts fotballopphold i Spania. Nå  kan vi skrive  desember måned på kalenderen, og det eneste som minner om julestemning her i Spania er mandarinene utenfor stuedøren som endelig er  modne. Så her dyrkes det ikke bare fotball men også frukter til glede for store og små. Mandarinlunden har lenge fristet når vi har klatret over gjerdet for å hente diverse fotballer som ved  nok et uhell har havnet over.  Og en ting har iallefall Stein Johnny fått med seg når det gjelder trening og kosthold; at påfyll med vitaminer er viktig før trening. Ryktene sier at dersom du blir tatt for mandarinslang, så må du kjøpe treet, så vi får satse på at alt treningen gjør at han klarer å springe ifra bonden om han blir oppdaget 😉
Ellers så begynner Stein Johnny å få mer mer tak på det spanske språket, spesielt på fotballbanen. Det er har blitt helt naturlig for han å kommunisere på spansk når han spiller fotball og grunnen til det er som nevnt i tidligere reisebrev at treneren ikke kan et ”kløyva” ord på engelsk. Noe som fører til at kommunikasjon mellom trener og foreldre er rett og slett ikke eksisterende, utenom et tilfelle, da vi fikk en tekstmelding her forleden dag:
Hei er jeg Thomas, tog i ettermiddag på 17:30. Det er ikke mulig a 18:30 h, for ikka ha feltet.
Etter mye fnising og analysering av tekstemeldingen, forstod vi at den var fra treneren Thomas som hadde brukt google-translate. Det han prøver å si er at treningen i dag er flyttet frem til kl 17:30 pga det var ikke ledig felt (bane) kl 18:30.
Som vi tidligere har antydet så er fotball noe som spanjolene tar svært seriøst. Dette har også smittet over på Stein Johnny, og det gjør det ikke bedre når han var sterkt besmittet til å oppholde seg i Hålå siden han var en ”neve” stor. Så etter å ha vært her i Spania i snart fem måneder har vi som andre før oss innsett at fotball er ikke et spill mellom liv og død, det er mye mer enn det.
Et godt eksempel på at Stein Johnny tar fotballen seriøst er når vi foreldre med stor iver har kjøpt billetter til kampen Real Madrid mot Atlético Madrid. Vi har lagt billettene i julekalenderen 1. desember, og vi venter i spenning på reaksjonen av ”poden”, men den blir alt annet enn det vi hadde forventet. Da han åpner gaven får vi spørsmålet: ”Kå tid e det igronnen denna kampan ska spelast?” Vi svarer at kampen går i kveld i Madrid så vi reiser rett etter frokost. Da svarer han kontant at da kan desverre ikke han bli med på grunn av at han selv skal spille kamp i kveld. Vi prøver å overbevise med å si at vi kan sende melding til trener (vi bruker bare google-translate 😉 ), men nei, selv om han skulle få se stjerner spille, var det viktigere å spille selv. Enden på denne visen ble at foreldre reiste til Madrid på kamp alene.  Slik er altstå fotballfilosofien i Spania, er vi med på et lag så ofrer vi alt for det. Må bare nevne at grunnen til at Stein Johnnys kamp var flyttet til kvelden, er visst på grunn av at det er så kaldt nå på formiddagen når de pleier å spille kamp. For å spille kamp i 13 grader det er jo uhørt, der går grensen 😉
Stein Johnny desember 2012-2Fotballserien i Spania er kommet godt i gang, den begynte i slutten av august og avsluttes i juni. Stein Johnny startet de første kampene på sentral midtbane, men blir nå brukt mest som høyre midtbane og trives veldig godt med det. Blir av medspillere ofte kalt «poteten», eller som de sier på sin svært begrensede engelsk: You as potato Johnny!!!
Stein Johnny - Sivert og JerryStein Johnny, Sivert og Jerry.

I forhold til Norge er det tydelig veldig populært å være keeper her, og de har rullering mellom 3 keeprer på hver kamp (en spiller, en er reserve og en står over).  Som tidligere nevnt spiller laget i 1.divisjon, etter at de rykket opp for første gang i fjor. Her rykker lagene opp og ned som i seniorklassene hjemme. Så langt har laget 3 seirer, 1 uavgjort og 6 tap, noe som er omtrent som forventet ut i fra hva mange av de andre lagene har prestert i sesongene tidligere. Noen av tapene skulle og burde vært seire, dersom en ser på spill og sjanser, men laget sliter litt med den siste ”touchen.” Tabellmessig ligger de foreløpig på 9 plass av totalt 16 lag.
Etter en del sure 1-2 tap, var gleden stor da naboklubben og storebror La Nusia ble slått. Dette var første gang i 99-mod. historie, og  Alfaz vs La Nucia er vårt Eiger vs Eik oppgjør.  Det var høy temperatur på sidelinjen av foreldre og ikke minst trener og lagleder. Trener fikk gult kort, noe som forsåvidt ikke er unormalt, da han er rimelig hissig og klager støtt på dommer. Foreldrene til de spanske spillerne begynner også å bli vant med oss nordmenn på tribunen, som ikke alltid ”sitter stille” når laget spiller. Det er mye ”lott å løye” med at de ikke forstår oss og vi ikke forstår dem, og at vi alle heier på laget på hver vår måte. Sist kamp var vi rolige, da vi så at de ikke klarte å vinne kampen. Da kom en spansk forelder bort til oss og sa noe som vi ikke forstod og viftet med armene. Etter hvert forstod vi at han ikke likte at vi var rolige, men ville vi skulle rope å hoie som vi pleide.
Spilleglede og alvor går altså hånd i hånd, akkurat som i Norge. Den største forkjellen gjenspeiles i disiplinen det spanske fotballsystemet. Dette bærer treningene preg av. Det er foreksempel ikke lov til å sparke ball før treningen begynner, og dersom treneren ser dette får ikke den skyldige spilleren være med på treningen. Grunnen er visst fare for skader dersom en ikke er skikkelig varm i kroppen før en begynner å sparke ballen. Den betalte treneren bestemmer og ferdig med det!  Reglene er også slik at alle har like treningsklær på seg på trening og spillerne får blant annet bot dersom de ikke har på seg rett treningsklær.
Eks på bøter:
• Feil treningsklær 5 euro.
• Mangler leggbeskyttere 5 euro.
• Mangler vann 1 euro.

Vi var litt skeptiske over dette systemet i begynnelsen, men har etter hvert sett nytten av dette. Da er det næmlig likt for alle, for etter at spillerne har betalt lisensen så får de utdelt en stor treningsbag med reiseantrekk, treningsantrekk, jakke og drakt. Klærne skal brukes til enhver tid når de er sammen med laget sitt. Vi ser nå kun positivt på dette, da det er med på utviske noen av de store forskjellene blant ungdommene som bor i et land med ”brukken rygg.” 

Stein Johnny desember 2012-3 lagbildeApropos Spanias økonomi så har vi erfart at svartebørs nok er en medvirkende årsak . Eksempel er at kun kontant betaling godtas i mange bransjer. Vi ble veldig overrasket første gang vi erfarte dette etter besøk hos tannlege. 100 euro kontant betaling, vi sa vi ville ha med en regning, men da bare lo tannlegen. Det samme har vi erfart innen doktor og andre offentlige organ. Bemerk både tannlegen og doktor var norsk. ”Prikken over ien” ble når vi ble stoppet av politiet pga vi tok en ”spansk en”, men Hallo!! Vi er jo i Spania!! Vi fikk beskjed om at vi enten kunne betale kontant 50 euro, hvis ikke fikk vi ei regning på 100 euro. Hmmmm….vanskelig valg.
Det er også klare regler dersom en spiller ikke er på en trening i løpet av uken (uansett grunn) Da får han ikke starte på neste kamp og får kanske ikke spille i det hele tatt. Her er reglene like for alle, selv om du er blant de beste på laget eller ikke. Dette fikk vi erfare da vi hadde vært i Norge, og Stein Johnny kun fikk spille halve kampen når vi kom igjen, men det gjorde ingenting i forhold til det kjekke oppholdet han hadde sammen med sine lagkamerater i Eiger. Og vi var alle enige om at ingenting var som å se at han kjempe med de røde og blå igjen. Det er her han hører hjemme! Samtidig vil vi takke for den strålende mottakelsen han fikk i Hålå og ikke minst blant Eigers gutter 13 og deres foreldre. Dette satt vi alle stor pris på.

 

Annonse

ANNONSEPLASS

dagligleder@eigerfk.no

eiger logo

E-post: dagligleder@eigerfk.no    Telefon: 402 42 267    Kontakt oss

Besøksadresse: Uførfjellveien 50, EIGERSUND
Postadresse: Postboks 36, 4379 EGERSUND