Minimerke og teknikkmerke har som mål å utvikle barn og ungdoms evne til å behandle ballen, ha fokus på betydningen av god teknikk
Målgruppe
6 – 14 år.
Hensikt
- Utvikle barn og ungdoms evne til å behandle ballen, ha fokus på betydningen av god teknikk.
- Stimulere til fotballaktivitet også utenom fellestreningene. Men glem aldri at smålagsspill er den aller beste formen for ferdighetsutvikling. Ren teknikktrening er kun et supplement.
- Måle fremgang, gi spillerne følelsen av å mestre og av at trening gir resultater.
De ulike merkene
- Merkene finnes i sju forskjellige vanskelighetsgrader: Minimerket 1 og 2, samt Teknikkmerket i blått, rødt, bronse, sølv og gull.
- Minimerket er anbefalt for aldersgruppen 6 til 12 år. Teknikkmerket anbefales for barn/ungdom mellom 10 og 14 år.
Generelt
- Alle som klarer prøvene får merke og diplom tilsendt fra fotballkretsen. En forutsetning er at klubben sender inn lister over merketakere til krets innen 31. oktober. Dette gjøres pr e-post.
- Gjennomført merke blir godskrevet merketakerens klubb, selv om merket er tatt på for eksempel en fotballskole i regi av annen klubb.
Godkjenning av merkeprøver
- En merketaker kan kun få godkjent en merkegrad en gang.
NB! Bare høyeste merkegrad registreres pr år. Hvis en tar flere merker samme år, skal kun den høyeste graden registreres.
- Det kan ikke tas merke på et lavere nivå på et seinere tidspunkt.
- Merkeprøvene må observeres og godkjennes av personer over 18 år for å bli godkjent.
- Det finnes ingen snarveier til å bli en god fot- ballspiller. Godkjenn kun en repetisjon/øvelse som gjennomføres i henhold til retningslinjene.
Registrering
- Gjøres på eget registreringsskjema. Dette fås ved henvendelse til fotballkretsen eller på kret- sens nettsider, og må fylles ut.
- Utfylt registreringsskjema sendes kretsen innen 31. oktober.
Tips til klubbene
- Trenerkoordinator og de enkelte trenerne og laglederne anbefales å ha kjennskap til merke- prøvene.
- En person i klubben bør ha ansvar for merke- prøvene. Vedkommende skal da:
- Være a jour med krav og bestemmelser – og informere trenere og lagledere om dette
- Ha kontakt med kretsens kontaktperson på området
- Planlegge merkeprøvene for lagene i klubben (sammen med lagstreneren), herunder finne kontrollører, skaffe brosjyrer og registre- ringsskjemaer, fylle ut skjemaene og sende dem til kretsen
- Trenerne bør motivere spillerne til å øve på fritida. Egenorganisert fotballaktivitet er glim- rende læring! Det er kun en måte å forbedre sin fotballferdighet på:
Øve, øve og øve, det vil si spille mye fotball.
God teknikk gjør deg til en bedre fotballspiller
– og selve spillet blir også morsommere!
God ballkontroll er en viktig del av fot- ballferdigheten. Det er viktig å beherske delferdighetene pasning, mottak, vending, dribling, føring, skudd, og heading. Trivsel og fotballglede står alltid i sentrum, men også trivselen øker jo mer en får til på trening og i kamp. Og husk at det er mange repetisjoner som gir bedre teknikk! Det gjelder å øve så mye at en kjapt klarer å få kontroll på ballen og kan spille den videre dit en ønsker, eventuelt drible eller skyte.
Nb!
Fotballferdigheten består av både teknikk (selve utførelsen av en handling) og de valgene en foretar på banen (hvordan en oppfatter, vurderer og bestemmer seg i en situasjon). Det presiseres at teknikkmerket kun gir trening i forhold til utførelsen, ikke til valget. En spillers evne til å ta gode valg til det beste for laget er også en svært sen- tral del av fotballferdigheten! For det hjelp- er ikke å gjøre tingene riktig hvis du ikke gjør de riktige tingene! Trenerne har derfor en viktig oppgave i å utvikle selvstendige spillere med god fotballforståelse. Den beste måten å trene valg på, er ulike spillformer og øvelser der en hele tida må forholde seg til både med- og motspillere. Samtidig: God teknikk gir spillerne bedre tid på banen – og dermed bedre forutsetninger for å ta gode valg! Valg og utførelse henger derfor nøye sammen – en må beherske begge deler for å få god fotballferdighet.