Øyvind Skadberg overtar a-laget

Øyvind Skadberg overtar a-laget

Øyvind Skadberg 2007Øyvind Skadberg under en økt i Hålå i 2007. (foto Olaf Omdal / Dalane Tidende)

Tidligere Eigerspiller og –trener Øyvind Skadberg tar over Eigers a-lag og erstatter Trond Brekken som har styrt Eigerskuta de siste to sesongene. Skadberg tiltrer allerede i løpet november og starter forberedelsene til en spennende 2013 sesong.

Øyvind Skadberg trente Eiger sist i årene fra 2005 t.o.m 2007 da han overtok et purungt Eigerlag som hadde vært gjennom et generasjonsskifte. Han snudde opp ned på klubben når det kom til seriøsitet, holdninger og kvalitet og la et godt grunnlag for hele spillergruppa. Skadberg hadde bl.a. mye å si for både Sverre Larshus Larsen, Kim Robert Nyborg og Henning Romslos utvikling som spillere – noe som sammen med god egeninnsats førte dem til spill på høyere nivå.
2006 lagbilde A-lag
Eigers a-lag anno 2006
Til daglig jobber Øyvind Skadberg på Sirdal Videregående skole der han har ansvar for fotballbiten. I tillegg underviser han i diverse emnekurs i idrett og noen teoretiske idrettsfag. Skadberg har også etter hvert opparbeidet seg en omfattende fotball-cv og hans bakgrunn spenner fra treneroppgaver for yngre lag på både gutte- og jentesiden til trener for Vålerengas Junior Elite-lag, Klepps damelag , trener for Tonstad og altså Eiger. Hans første og største inspirasjon var Egil Drillo Olsen da han studerte trenerstudie i fotball ved Norges Idrettshøyskole. Det var i en periode hvor Drillo hadde en enorm popularitet i Norge og når man hadde han som foreleser så er det naturlig å bli påvirket av hans tanker og spillestil. Spesielt defensivt har Skadberg lært mye av Drillo og har beholdt det frem til i dag. En av oppgavene Øyvind Skadberg skrev ved trenerstudiet i fotball ved NIH var en oppgave om soneforsvar hvor han gjorde et intervju av Egil Drillo Olsen……det var jo naturligvis noe som satte sitt preg på en ung trenerspire som ønsket seg opp og frem.
Da Skadberg studerte på NIH var det mange ulike forelesere og de hadde en tur til Trondheim. Det var naturlig at Nils A Eggen sine offensive tanker burde inspirere og Skadberg legger ikke skjul på at offensivt så har Eggen/Nordlie hatt størst påvirkning på hans tanker. Da han jobbet i Vålerenga rundt 2000 så var Tom Nordlie der som hovedtrener. Også han ble Øyvind Skadberg sterkt inspirert av. Nordlie har jo hentet mange av sine tanker fra Rosenborg. Hans hovedoppgave til trener III kurset var en oppgave om Rosenborg og spillestil. Det betyr at Øyvind Skadberg er inspirert av en offensiv og gjennombruddshissig spillestil. Videre var Tom Nordlie opptatt av å spille etter et fast mønster og drillet inn spillesystemer i laget sitt hvor hver spiller måtte kjenne sin rolle. Dette var også noe Skadberg tok med seg videre i sin trenergjerning.
De siste 4-5 årene har imidlertid Øyvind Skadberg dreid mot å være litt mer ballbesittende og mindre gjennombruddshissig (variere mer) og han innrømmer lett at han er veldig fascinert av disse små spanjolene som vinner tittel på tittel i disse tider (Mata – Champions League, Silva -Premier League, Xavi/Iniesta med det meste av mulige meritter som er mulig å vinne). De er ekstremt orienterte, tekniske og hurtige. Det er ikke mulig for nordmenn å kopiere dette, men man kan bli inspirert og hente ideer herfra. Det er nok det som har preget Skadbergs fotballfilosofi de siste årene – ballbesittelse.
Kjenner vi Øyvind Skadberg rett er det ikke lenge før han dukker opp i Hålå – klar til trening. Det er imidlertid nok av ting som må på plass, bl.a. et solid støtte apparat, en god spillerstall og deretter en tydelig plan på hvordan man skal bygge videre på et lag som har gått en hel sesong gjennom 4 div uten å tape en seriekamp.
Han ser på det som en kjempeutfordring å ta steget opp til 3 div. Etter at 3 div la om til “kun” 12 avdelinger så har nivået blitt veldig høyt. Når man heller ikke vet hvordan spillerstallen blir og hva motstanderne gjør av forsterkninger/endringer, så er det vanskelig å si noe om forventet tabellplassering. Men Skadberg har konkrete mål om å bygge en tydelig og god treningskultur som er grunnlaget for gode fotballprestasjoner. Videre håper han at et par unggutter kan ta steget opp så klubben ser virkningene av godt ungdomsarbeid. I tillegg håper han selvsagt på å utvikle lagets spillestil, spesielt offensivt så det er en underholdende og god fotball som spilles. Publikum og entusiasme er det viktigste man har i klubben.
Nils A Eggen er ekstremt opptatt av underholdningsverdien ved spillet. Resultatene i seg selv er ikke nok sier han. Et godt eksempel er vel Lillestrøm som i 1989 vant det som i dag er Tippeligaen – for så å sparke treneren før neste sesong (“Mr.Hay” kalte de ham). Argumentet var nedgang i publikumstallet og lite underholdende spillestil. Sjelden har en serievinner vunnet kamper oftere med tallene 1-0 enn Lillestrøm gjorde det året der. Videre så sa Drillo at han ikke likte å prate om tabell plasseringer fordi man ikke kunne gjøre noe med motstanderen og deres forberedelser. Han siktet da til at du plutselig kan få noen lag som får en enorm endring i rammebetingelsene (Chelsea/Manchester City i Premier League og Randaberg/SIF i lokalfotballen – er vel gode eksempler på lag som plutselig fikk mye penger veldig fort). Når sånt skjer så må det føles veldig “urettferdig” for andre lag som har satset veldig med ressurser det samme året og som befinner seg i samme divisjon.
Derfor ønsker ikke Øyvind Skadberg å si noe om tabell plassering på det nåværende tidspunkt

Annonse

ANNONSEPLASS

dagligleder@eigerfk.no

eiger logo

E-post: dagligleder@eigerfk.no    Telefon: 402 42 267    Kontakt oss

Besøksadresse: Uførfjellveien 50, EIGERSUND
Postadresse: Postboks 36, 4379 EGERSUND